wijnpakket april 2016

Wines from the promised land

 

Beste abonnees,

In maart hebben we fijne rode wijnen mogen proeven, gestoeld op subtiliteit en terroir. In april pakken we het flink anders aan, want we gaan naar op zoek naar kracht, rijkdom en toch ook een vleugje terroir. Hiervoor zijn we dit keer neergestreken in Israël, een land van uitersten op vele vlakken….

Als je denkt aan een typisch wijnland, dan zal Israël niet het eerste land zijn waar je aan denkt….toch? Israël is warm, nee, bloedheet zelfs. Alleen al om die reden is het bijna onmogelijk om lichte wijnen te produceren die de elegantie hebben van cool climate regio’s. Wanneer de zon fel brand, en de temperaturen tot wel 50 graden kunnen stijgen, dan heb je druivenrassen nodig die bestendig zijn hiertegen. Druiven met een dikke schil zoals Cabernet Sauvignon en Syrah zijn dan ook bij uitstek de wijnen die hier goed gedijen. Naast al die hitte kent Israël omwille van de bergen en heuvels gelukkig ook een goede afkoeling in de nacht waardoor de druiven niet overrijp worden. In de nacht is dan ook het devies om te oogsten. Niet alleen omdat het ondraaglijk is om met 50 graden Celsius te moeten werken, maar vooral ook omdat de druiven anders grote kans hebben om spontaan te vergisten.

We hebben 2 witte, en 2 rode wijnen geselecteerd die in onze ogen sprekend zijn voor de potentie van Israël., dus veel proef plezier gewenst!

 

cropped-Vintake-Bottle-Smash-21.jpg

Witte wijnen


Galil Elyon Avivim 2013 | €19,44

De Upper Galilee bergketen is veel meer dan een plek voor Galil Mountain Winery; het is hun hart en ziel. De winery ligt op een adembenemende plek bovenin de Upper Galilee bergketen. Het is het modern ontworpen wijnbedrijf dat zich richt op de revitalisering van de regio’s rijke geschiedenis van het wijn- maken. Een geweldige locatie voor de teelt van kwaliteitswijnstokken. Opgericht als een joint venture tussen de wereldberoemde Golan Heights Winery en Kibbutz Yiron, heeft Galil Mountain Winery het delicate evenwicht behouden tussen traditie en technologie. Zij maken gebruik van de vijf regio wijngaarden, die tussen de 430 en 800m hoog liggen. State-of-the-art productie-installaties helpen het proces van wijnmaken te controleren en de bewezen expertise biedt Galil Mountain Winery een inspirerende selectie van bekroonde wijnen die trouw blijft aan zijn roots.

In 2013 is de witte Avivim gemaakt van 87% Viognier en 13% Chardonnay. De wijn is vergist op nieuwe Franse barriques en onderging een rijping op de lie gedurende 5 maanden.

Glassuggestie:  grote bolle glazen / Bourgogne glazen

Temperatuur:  10°C

Karaf: nee

Bewaarpotentieel: Nu heerlijk op dronk

Wijn/spijs suggestie:

  1. Spicy Oosterse keuken
  2. Zachte romige kazen

C Blanc du Castel 2014
 | €43,13

Domaine du Castel is een klein domein, gelegen ten westen van Jeruzalem, in de oude ‘corridor’ tussen Israël en zijn hoofdstad. Een bijzonder wijndomein in het oude land. Eigenaar en oprichter Eli-Ben-Zaken wist het allemaal te realiseren, door te kiezen voor een geleidelijke opbouw en een aangeboren vastberadenheid.

De in Egypte geboren wijnproducent begon met een Italiaans restaurant in Jeruzalem, en had van 1980 tot 1996 een eigen kippenfarm. In 1998 begon hij
uit hobbyisme met een kleine wijngaard bij het huis, van 1/10 hectare. Deze leverde in 1992 zijn eerste twee vaten wijn op. Tot 1995 werden de wijnen in de kippenstal gemaakt, bij gebrek aan middelen. De wijn was zo succesvol dat de kippen in 1996 het veld moesten ruimen. De aangeplante wijngaarden liggen
op een hoogte van 700 meter, zodat er genoeg afkoeling is om de druiven fris 
te houden. Ook valt hier veel meer regen dan je zou verwachten, zo rond de 700 millimeter per jaar. Hoewel het meeste valt in de winterperiode, is de hoeveelheid irrigatie daarom toch heel beperkt. Een belangrijke kwaliteitsfactor is de dichtheid waarmee de stokken zijn geplant. Met 6700 per hectare veel meer dan de 2200 die bij andere bedrijven gebruikelijk is. Ze staan niet op eigen grond, want die heeft de staat aan de kibboets gegeven. Met de kibboets is daarom een huur- contract afgesloten.

Glassuggestie: grote ballon glazen / Bourgogne glazen

Temperatuur: 12°C

Karaf: ja, absolute must.

Bewaarpotentieel: Als er één wijn is waar je deze maand niet aan toekomt, laat deze dan nog even liggen. Hij kan gemakkelijk 5 jaar mooi ouderen

Wijn/spijs suggestie:

  1. Zeetong a la Meuniere
  2. Spaghetti Carbonara

Rode wijnen


Flam Classico
2012 | €30,96

Golan heeft sinds zijn jeugd een passie voor wijn maken. Hij begon zijn professionele carrière als landbouwstudent in Rehovot, aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, en vervolgde zijn studie voor een master’s degree in de wijnbouw en oenologie aan de universiteit Piacenza in de buurt van Milaan. Na de succesvolle afronding van zijn studies werd hij stagiair in de Carpineto Wijnmakerij een Toscaanse beroemdheid. Deze periode van zijn leven heeft een grote invloed gehad op zijn oenologische kennis en werkmethoden. Na Italië ging hij aan de slag bij Tintara Winery in McLaren Vale, Zuid-Australië, om zich te specialiseren in een warm klimaat wijnbouw en vinificatie, vergelijkbaar met de weersomstandigheden in Israël, met de visie bij thuiskomst wereldklasse wijnen te maken. In 1998, nadat Golan klaar is met de stages, en naar huis terugkeerde kon hij zijn droom verwezenlijken: de oprichting van een hoge kwaliteit wijnmakerij in Israël. Flam bezit 5 stukjes wijngaard verdeeld over de Golan hoogte en de heuvels van Judea.

Glassuggestie: grote hoge glazen / Bordeaux glazen

Temperatuur: 18°C

Karaf: even lucht geven, hoeft niet per se vanuit een karaf.

Bewaarpotentieel: 4-8 jaar.

Wijn/spijs suggestie:

  1. Lamschouder & thijm-jus
  2. Lasagne Bolognese

Plato 2010 | €46,80

In het hart van de regio Upper Galilee, langs de hellingen van Admon Mountain,
is een inspirerend familiebedrijf gevestigd, dat de standaard van Israëlische wijn
op een geheel ander niveau brengt. Adir Winery produceert wijnen van bijzonder hoge kwaliteit die een waarheidsgetrouwe weergave zijn van de gunstige omstandigheden waarin de druiven werden geteeld en geoogst. Adir wijnen blinken uit in hun aroma, smaak en body. Ze zijn een waar geschenk van de natuur, opgegroeid met de liefde van de aarde, gevoed door de warme mediterrane zon en geproduceerd met ultieme zorg en een toewijding aan compromisloze kwaliteit. Aldus wijnmaker Avi. Plato is het top-stuk van het domein, en laat de ware potentie van Israël zien.

Glassuggestie: grote hoge glazen / Bordeaux glazen

Temperatuur: 15°C

Karaf: ja

Bewaarpotentieel: nu drinken vanuit karaf. Met gemak 10 jaar op te leggen.

Wijn/spijs suggestie:

  1. Vederwild
  2. Harde kaas