wijnpakket februari 2017

fijnproevers abonnement

Beste abonnees,

Appellation Controlée is een lastig begrip in de wijn. Het systeem is in het leven geroepen als kwaliteitsbescherming. Een wijn moest aan een aantal voorwaarden voldoen, wil het de naam van de appelatie mogen dragen. De consument is op deze manier verzekerd van een bepaalde kwaliteitstandaard. Maar sommige lijnen binnen de appelaties lijken soms een beetje te vervagen. Ook worden wijnen als Super-Tuscans, die juist tegen de appelaties ingaan, worden steeds populairder. Echter blijft het systeem enorm belangrijk om de vertaling van het terroir richting te geven. Elke wijnboer probeert die vertaling te maken in mijn mening en een appelatie geeft wel aan welke “taal” de wijnmaker probeert te spreken.

Dus voor het fijnproevers abonnement van januari gaat het over appelaties. Wij heben 2 appelaties geselecteerd in de Rhône die zowel witte- als rode wijn mogen produceren. Saint Joseph in het Noorden van de Rhone. Een appelatie die soms wat wordt weggedrukt door de Hermitage’s en Côte Rotie’s van deze wereld. Maar het is een super interessante appelatie die zeker niet hetzelfde geld kost als de “grote” appelaties en met de witte Saint Joseph van Francois Villard en de rode van Georges Vernay heb je in dit pakket twee wijnen die in de absolute top van de appelatie zitten. De andere appelatie is Chateauneuf du Pape in het zuiden van het Rhône-dal. Dit is een appelatie met allure en de meest bekende uit de Rhône. Beide wijnen zijn gemaakt door puristen die traditioneel werken en een goeie vertaling van de appelatie geven. De witte wordt gemaakt door Domaine Pegau en de rode door Domaine Ferrand. Dat wordt weer genieten geblazen!

Witte wijnen


Domaine François Villard St. Joseph Mairlant 2013 | €31,75

Van restaurantuitbater tot ziekenhuisdirecteur en van sommelier tot wijnmaker: dat is in grote lijnen het parcours dat François Villard heeft afgelegd. Zijn enthousiasme voor wijn was zo groot, dat hij zijn échte werk even vergat en zo bij verschillende werkgevers buiten de deur werd gezet. Hij kreeg wijn trouwens niet met de paplepel ingegoten, want thuis werd er geen wijn gedronken.
François Villard heeft in totaal 26 hectare wijngaard, verdeeld over 5 appellaties. Het grootste deel van de stokken staat op grondgebied van Saint-Joseph. Voor deze geweldige wijn gebruikt Francois geen viognier, maar twee andere witte druiven die veel aangeplant staan in de Noord-Rhône: 55% marsanne en 45% roussanne. De wijn toont de pure expressie waar Villard ook bij zijn Condrieu wijnen om bekend staat. De wijn rijpt op eiken vaatjes waarvan 15% nieuw is en 30% op grote nieuwe voeders. Romig, stevig, maar met veel fraicheur.

Domaine Pegau Chateauneuf du Pape Blanc 2012 | €43,00

Hoewel een nieuwe modern stijl erg populair is in Chateauneuf zijn er gelukkig nog nieuwe generaties die de erfenis van het verleden niet zo maar weggooien. Eén van hen is Laurence Féraud van het Domaine du Pégau (ongeveer 20 ha). Zij zet het prachtige, traditionele werk van haar vader voort en blijft trouw aan de delicate, complexe stijl van de wijnen. De druiven worden niet ontsteeld, de rode wijnen rijpen in grote foeders van gebruikt hout in plaats van nieuwe eikenhouten vaten. In zekere zin zet zij daarmee ook het werk voort van de legendarische wijnbouwer Henri Bonneau (legendarische wijnmaker uit Chateauneuf), want hij was de mentor van Laurence haar vader. In plaats van radicale verandering heeft zij gekozen voor verfijning en verdieping. Zo verkocht zij bepaalde delen van de wijngaard om met dat geld andere en betere percelen te kopen. Deze witte wijn wordt gemaakt van vier druiven en na een strenge selectie vind de alcoholische fermentatie plaats. De witte wijn ondergaat geen malolactische gisting en krijgt ook geen rijping op houten vaten, wel rijpt en rust de wijn 4 maanden in roestvrij stalen vaten.

Rode wijnen


Domaine Georges Vernay Saint Jospeh Terres D’Encre 2012 | €31,75

Domaine Georges Vernay behoort tot de absolute top van de Noord-Rhône.  Het bedrijf werd door zijn vader, Francis opgericht in 1938, hij was een van de grondleggers van de Appellation Controlée Condrieu  en Côte Rotie die beiden in 1940 het levenslicht zagen. Vandaag telt dit toonaangevende domein zo’n 22 hectaren eigen grond verdeeld over Condrieu, St-Joseph en Côte Rotie. Georges is inmiddels de 90 gepasseerd en laat al twee decennia het wijnmaken over aan zijn dochter Christine. Zij drijft nu samen met echtgenote Paul het familiedomein. Het is onder haar leiding dat Domaine Georges Vernay doorgroeide tot de absolute top. Alle wijngaarden zijn biologisch. De Terres D’Encre (wat letterlijk aarde van inkt betekent) is gemaakt van 100% Syrah, ook al mag er volgens de regels maximaal 10% Marsanne/Roussanne aan worden toegevoegd. De wijn rijpt één jaar op gebruikte eikenhouten vaten. Dit is een mooie wijn om te drinken, hiermee heb je echt de top van de appelatie te pakken.

Jacky Blot – Mi-Pente | €33,25

Basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen van het Domaine de la Taille aux Loups is het zorgvuldige werk in de wijngaard. In de wijngaard heeft Blot onderzoek gedaan naar het effect van de leeftijd van de stok en de verschillende terroirs op de rijping van de druiven, om het perfecte moment van plukken optimaal te kunnen bepalen. Dat heeft er onder andere toe geleid dat de druiven in de wijngaard worden geplukt in opeenvolgende plukgangen. Zo wordt voor elke wijn gezorgd voor perfect materiaal. In mindere jaren worden alle mindere druiven en trossen met rot zorgvuldig weggeknipt. Bijzonder voor dit deel van de Loire is dat Blot vrijwel al zijn wijnen laat gisten op eikenhouten vaten. Hij gebruikt daarvoor verschillende formaten, van barriques voor de mooiste wijnen (waaronder de Mi-Pente) tot fouders. Maar hij wil geen houtaroma’s aan de wijn geven, dus wordt maar 10% van de vaten jaarlijks vernieuwd. Blot werkt met de natuurlijke suikers in de druiven en zal toevoegen van suiker (chaptalisatie) dan ook vermijden. Sulfiet wordt zo min mogelijk gebruikt. Dit zorgt dat de wijnen van dit domein puur en zuiver blijven.

De Mi-pente is afkomstig van 50 jaar oude stokken o.b.v. een radicaal laag rendement van 12 hl/a. Het is Jacky’s grootste wijn en mag gerekend worden tot de beste rode wijnen van de Loire.