Wijnpakket juli 2017 | Out of the box

fijnproevers abonnement

Beste abonnees,

Voor de maand juli hebben we wat speciaals in petto voor onze trouwe abonnees. Vier wijnen die niet thematisch bij elkaar passen, maar zulke curiositeiten zijn dat we ze samen in één pakket hebben gestopt. Wij hebben een stelregel bij Vintake dat we alleen gaan voor de krenten uit de pap. Bijna overal waar wijn wordt gemaakt, wordt ook kwaliteitswijn gemaakt. Vintake is er voor jullie om die juwelen te vinden. In dit pakket zitten twee witte wijnen uit Luxemburg. Hier wordt best wel wat wijn gemaakt, maar echte kwaliteitswijnen zijn moeilijk te vinden. Wij hebben twee wijnen gevonden van Domaine Pauqué die bewijzen dat er ook topwijnen worden gemaakt. Verder hebben we een stoere krachtpatser uit Kroatië geselecteerd. Dit land is al wat bekender qua wijn, maar de echt grote wijnen moeten zich nog onderscheiden. De vierde wijn komt uit Italië, dit is natuurlijk niet zo speciaal maar deze wijn wordt gemaat van Albrustine druiven en dit is de enige wijn ter wereld gemaakt van deze druiven. Al met al zijn het wijnen die het ontdekken waard zijn.

Enjoy!

 

Witte wijnen


Chateau Pauqué Riesling Sous La Roch-Rue 2014 | €35,50

Begonnen op het wijngoed van zijn familie, Domaine Abi Duhr & fils, is hij inmiddels met zijn eigen ‘Château Pauqué’ uitgegroeid tot een van de pioniers van de Luxemburgse wijnbouw. Hij geldt als een van de voorlopers bij het maken van terroirwijnen, waar veel andere wijnboeren de druif vooral voor het voetlicht willen brengen. Abi Duhr is echter van mening dat er een volgende stap moest worden gemaakt, naar wijnen met een duidelijke terroir expressie en met meer diepgang en complexiteit. Vanuit dat idee creëerde hij in 1988 de ‘Clos du Paradis’, een wijn waarbij de wijngaard voorop stond en niet zozeer de druif. Het was de bekroning van een ontwikkeling van een aantal jaren, met veel vernieuwingen in het wijnmaken, zoals het gebruik van eikenhout (1982) en het toepassen van de appelmelkzure gisting (1987). Voor Luxemburg in die tijd revolutionaire vernieuwingen. Deze Riesling komt van zijn beste wijngaard “Sous la Roch-Rue en is de diamant van zijn range.

Chateau Pauqué Pinot Blanc “Les Fossiles” 2006 | €30,95

Château Pauqué telt, na een recente aankoop van een hectare prachtige wijngaarden in het dorp Schengen, in totaal 4,5 hectare wijngaarden. Vrijwel alle stokken staan aangeplant op steile hellingen langs de Moezel, essentieel voor de beste kwaliteit. De wijngaarden zijn beplant met pinot blanc, elbling, auxerrois, riesling, pinot gris en chardonnay. De wijngaarden vinden we in de lieux-dits Mertert Herrenberg, Grevenmacher Fels en Paradäis, Wormeldange Nussbaum, Ehnen Bromelt, Stadtbredimus Dieffert en –Fels en Schengen Fels, de enige wijngaard in het Luxemburgse deel van de Moezel op rode zandsteen. In zijn werk heeft Abi Duhr zich sterk laten beïnvloeden door de Franse, en met name de Bourgondische manier van wijnmaken. Dat is ook duidelijk te merken in deze geweldige Pinot Blanc. Een Pinot Blanc op dt niveau kan zich meten met menig top Chardonnay of Grüner Veltliner en deze wijn zal bewijzen hoe mooi dit kan ouderen.

Rode wijnen


Podere Santa Felicita di Dory “Sempremai Sorte” 2010 | €39,60

Dr. Federico Staderini maakt bijzondere wijnen; extreme wijnen met een zeer kleine oplage. Dit doet hij puur uit liefde voor bijzondere druivenrassen. Zijn meest bijzondere wijn is de Sempremai Sorte, gemaakt van het druivenras Abrustine. Een oud ras dat al werd gebruikt in de tijd van de Etrusken. Hij is de enige producent die deze druif nog gebruikt voor de wijn Sempremai Sorte. Als je dit gaat vertalen staat er: altijd-nooit-lot. Oftewel het is elk jaar weer een gevecht met de natuur om wijn te maken van deze druif. De wijnen zijn extreem complex, maar niet te zwaar; echt een beleving. Dr. Staderini werkt geheel biodynamisch in de wijngaard en laat de wijn in de kelder eigenlijk met rust en laat de natuur haar werk doen.

Benvenuti Teran 2012 | €31,75

Nicola en Alberto Benvenuti vormen de jongste generatie: gepassioneerd, en zeer talentvol maar tegelijk enorm bescheiden. Ze zijn inmiddels al een aantal jaren de ongekroonde koningen van Istrië, de wijnregio van Kroatië. Zowel hun droge witte wijn als de zoete variant en de bijzondere rode wijn werden verkozen tot de beste van het land. Sustainable staat bij deze familie met veel tradities  hoog in het vaandel tegelijk met authenticiteit. Daarom kiezen de broers Benvenuti voor de inheemse druivenrassen als malvasia en teran.
Het microklimaat op de terrasvormige hooggelegen wijngaarden nabij Motovun, samen met de kalkrijke ondergrond op 250-400m hoogte, zorgt voor een geweldige Teran. Dit druivenras is wellicht beter bekend als Refosco, waar zelfs deze naam is bij veel wijndrinkers nog onbekend. De wijnen van deze druif kenmerken zich altijd door een intense en donkere kleur en mooi zuurgraad.