wijnpakket juni 2016 | Zwisterse trots!

fijnproevers abonnement

Beste abonnees,

Langzaam aan breken de vakantiemaanden weer aan. Wij willen met het fijnproevers pakket deze maand eens stilstaan bij een vakantieland wat vaak niet direct met wijn wodt geassocieerd. Zwitserland is een land wat bekend staat om de kaas, banken en horloges. Wijn is niet het eerste waar men aan denkt bij dit prachtige land, maar er wordt sinds de Romeinse tijd al wijn gemaakt in dit neutrale land. De omstandigheden van de wijnbouw worden bijna overal bepaald door de Alpen. De bergketens geven uiteraard schaduw tegen zon en regen en dienen ook vaak als windkanaal en klimatologisch wordt er natuurlijk ook een hele hoop bepaald door deze bergen. Het zijn stuk voor stuk wijnen met een eigen karakter en specifieke smaken. Dit hebben de Zwitsers zelf ook door want er wordt maar een schamele 1% geëxporteerd en de rest wordt lekker door de Zwiters zelf opgedronken. Tel daar bij op dat het steeds lastiger is om Zwitserse wijnen te importeren en je begrijpt dat niet veel importeurs zich wagen aan deze juweeltjes. Toch hebben wij bij een aantal specialisten vier topwijnen gevonden die een breed geven van wat Zwitserland te bieden heeft.

Enjoy!

 

Witte wijnen


Chateau Maison Blanche Yvorne Grand Cru | €34,95

Chateau Maison Blanche is een prachtig sprookjes kasteel midden in de regio Chablais, iets te zuiden van het meer van Geneve. De witte Yvorne Grand Cru is een complexe witte wijn die prachtig kan ouderen. De wijn s gemaakt van Chasselas druiven. Chasselas is de meeste aangeplante witte druif in Zwitserland. De druif is ook wel bekent als Fendant. Op dit moment geeft de wijn prachtige citrus tonen, maar hoe meer de wijn de kans krijgt om te ouderen, hoe meer er tonen van kweepeer en honing naar boven komen.

 

Jean René Germanier Blanc de Mer 2013 | €26,95

Germanier is één van de beste wijnboeren in heel Zwitserland. Jaar in, jaar uit worden op dit domein klasse wijnen gemaakt. Het domein is gesitueerd in Balavaud, in het hart van de Vaud en de vallei van de Rhone. Dit is een warm en droog microklimaat. Kwaliteit heeft de hoogste prioriteit en er wordt flink terug gesnoeid om deze kwaliteit te garanderen. Deze wijn is zoals de wijnmaker zelf zegt een perfect huwelijk tussen Amigne en Chardonnay. De Amigne is hier de grote onbekende en een druif die hoort bij deze regio in Zwitserland. Het zijn vaak wijnen die een vol en rijk karakter hebben. Daardoor is de druif een mooie aanvulling op de Chardonnay.

Rode wijnen


Chateau Le Rosey Gamaret 2010 | €38,00

Gamaret is een onbekend druivenras en het is een kruising tussen Gamay en Reichensteiner, een andere naam hiervoor is Garanoir. De wijngaarden van Chateau Le Rosey liggen allemaal op het zuiden en zo’n 430 tot 470 meter boven zee niveau. De bodem is vooral opgebouwd uit zand en grind. De Gamaret wordt hier gerijpt op barrique vaten voor 12 maanden. Dit zorgt voor mooie kruidige tinten met zelfs een vleugje mint.

Anthologie Clos du Châtelard Grand Cru Villeneuve 2012 | €33,75

Het familiebedrijf Hammel heeft een aantal verschillende wijnhuizen in Vaud en Valais is bezit en verwerken elk jaar zo’n 350 hectare wijngoed. De beste wijnen die deze familie maakt, komen uit het “Clos Du Châtelard”. De druiven voor de Anthologie worden allemaal met de hand geoogst en gerijpt op barriques, waar 1/3 nieuw is. De kleur is donker kersenrood en de geur geeft ook veel rood fruit.